Sağlık

Sıcak Yaz Günlerinde Susuzluğunuzu Giderecek Besinler

Elbette çoğumuzun yaz mevsiminde terleme ve su kaybı ile sıvı ihtiyacı artar. Vücudun tüm hücrelerinin düzgün çalışması için temiz bir su yüzdesine sahip olması gerekir. Halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, baş ağrıları, kabızlık ve hatta mana haline getirilemeyen yemek yeme isteğinin kaynağının susuzluk olabileceğine dikkat çeken Dr. Buket Ertaş, “Tabii sıcak günlerde bol su ve maden suyu ile susuzluğumuzu gidermeliyiz. Ancak mevcut suyu korumak ve hatta katkıda bulunmak için doğru gıdaları seçmek şarttır.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, vücudun sıvı kaybını hızlandıracak kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması gerektiğinin altını çizerek, “Diüretik olarak tanımladığımız içecekler vücuttan idrar çıkışını artırır. vücut. Bu sayede sıvı tüketildiği düşünülse de aslında sıvı kaybına neden olur. Ancak bir diğer değerli konu da fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite sırasında solunumun hızlanması ile su kaybı artacaktır. Bu nedenle özellikle spor günlerinde su ve maden suyu tüketimini çok dikkatli kontrol etmek gerekiyor.

Bazı besinlerin susuzluğu gidermek için faydalı olduğunu hatırlatan Dyt. Sefer bize sofralarımıza koyabileceğimiz bu yiyecekleri anlattı.

“POMPA HEM DÜŞÜK KALORİ HEM DE SU İÇERİĞİ YÜKSEK”

Dyt, içeriğinin yaklaşık yüzde 95’inin su olması ve kalorisinin düşük olması nedeniyle kabakların hem kilo kontrolünde hem de susuzlukta önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Sefer, “İçeriğindeki özellikle lutein ve beta-karoten gibi antioksidanlar genel ve göz sağlığı için faydalıdır. Şeker içermediği için susama katkısı açısından meyvelerden üstündür.”

Salatalık ayrıca vücuttaki atıkların atılmasına da yardımcı olur.

Dyt, yüzde 95 oranında su içeren bir diğer vazgeçilmez sebze olan salatalığın yaz aylarında bol bol tüketilmesinde fayda olduğunu belirtti. Sefer sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle ciltte nemlendirme ve yenileme konusuna hepimiz aşina olmalıyız. Kabuklarını toplum içinde yüzümüze sürerek yüzümüze bakım yapmak yıllardır bir alışkanlık haline geldi. Salatalık, yüzde 95 su olmasının yanı sıra, vücuttaki atıkları atmaya ve cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar bileşikler açısından zengindir. Düşük kalori içeriği, tadı ve yüksek su içeriği sayesinde yaz salatalarının ve akşam atıştırmalıklarının vazgeçilmezlerinden biridir.

“KAHVALTI İÇİN KAMUNU TERCİH EDİN”

Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvesi olan karpuz, diyetlerin de vazgeçilmezidir. Yüzde 92 su içeriğine sahip olan karpuzun aynı zamanda likopen ve diğer güçlü antioksidan bileşikleri de içerdiğini anlatan Dyt, şunları kaydetti: Sefer, şeker hastalarının bu eseri tüketirken dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

“Karpuzun soğuk tüketilebilmesi de sıcaklık hissinin giderilmesine yardımcı oluyor. Ancak şeker içeriğine dikkat etmekte fayda var. Fruktoz içerdiğinden özellikle şeker hastalarında veya kan şekeri regülasyonu dikkatli olan hastalarda sınırlı miktarda tüketilmelidir. Hipoglisemi riski taşıyan hastalarda açken karpuz gibi su içeriği yüksek meyveleri tüketmek hem kan şekerini yükseltmek hem de serinletmek için kan şekeri dengesinde dezavantaj oluşturabiliyor. Karpuzun en güvenilir tüketimi kahvaltı ile birlikte bir dilim şeklinde tüketilmesidir.”

“ŞEFTALİ DE TATMA SÜRESİNİ UZATIYOR”

Yaz aylarının serinletici meyvelerinden biri olan şeftalinin su oranının yüzde 89 civarında olduğunu belirten Dyt, şunları kaydetti: Sefer, “Şeftali, yüksek lif içeriği sayesinde tokluk süresini de uzatıyor. Ayrıca içerdiği klorojenik asit sayesinde diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruma sağlar. Porsiyon kontrolü burada anahtardır. Günde bir porsiyon meyve yeme hakkımızı orta boy bir şeftali ile değerlendirebiliriz.”

DOMATES VE MARUL DA LİF OLARAK YÜKSEK

Yüzde 96 su içeriğine sahip marul ve yüzde 94 su içeriğine sahip domates de yaz sofralarının harika eşlikçileri arasında yer alıyor. Bu iki çalışmanın susuzluk hissini azaltmaya yardımcı olabileceğini hatırlatan Dyt. Sefer, “Bu iki sebze ile her türlü sebze ve meyve ile yaz salataları yapmak mümkün. Marulun içerdiği k ve a vitaminleri sayesinde kemik sağlığına ve bağışıklık sistemine katkı sağladığı da bilinmektedir. Likopen açısından zengin olan domates, lif içeriği yüksek olduğu için midenin tokluk süresini de uzatır.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU TÜKETİRKEN ETİKETLERİ OKUYUN

Hindistan cevizi suyunun yüzde 95’e varan su içeriğine sahip olduğunu ve bu özelliği ile hidrasyon üzerinde çok iyi etkiye sahip olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, “Su içeriğinin yanı sıra İçerdiği sodyum ve potasyum sayesinde mineral desteği. Bu nedenle özellikle sporcularda spor sonrası rejenerasyon döneminde rehidrasyon için önerilir. Ancak tüketirken mutlaka etiketini okumalı ve ilave şeker içeren karışımlardan kaçınmalısınız.”

kereviz ve kereviz sapı

Düşük kalorisi ve yüzde 95 oranında su içermesi nedeniyle detoks formüllerinde yer alan kereviz ve sapının yaz ikramı olmasa da susuzluğu gidermeye de yardımcı olacağını bilmenin faydalı olacağını anlatan Prof. Sefer, “İçerdiği yüksek K vitamini, folat ve potasyum değeri nedeniyle oldukça besleyici, düşük kalori içeriği sayesinde de kilo kontrolünde destekleyicidir. Ancak kerevizi pişirirken süreyi kısa tutmak ya da çiğ olarak tüketmek faydasını en üst düzeye çıkaracaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu