Ne yaptılar? Bahar ve Nihal Candan’ın gözaltında yeni detaylar
Televizyondaki moda yarışması programıyla ünlü olan sosyal medya fenomenleri Gül Nihal Candan (Çiçek) ve (Alisya) Bahar Candan, polis tarafından gözaltına alındı. Candan kardeşlerin 100 milyon liralık vurgun yapan suç örgütünün üyesi oldukları iddia edildi.
“UCUZ ARAÇ” İDDİASI İLE DOLANDIRILDILAR
İstanbul Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro ekipleri, 3 yıl önce İstanbul’da “Ele geçirilen arabaları gümrükten getirip yarı fiyatına satıyoruz” yalanıyla çok sayıda kişiyi dolandıran Eren Koç liderliğindeki çeteyi çökertti. Çetenin kazandığı parayla Tokat’ta hayvancılıkla uğraştığı ve 90 milyon lira kar elde ettiği belirlendi. Onur Apaydın liderliğindeki çetenin bir diğer ekibinin ise “ucuz araç” vaadiyle 13 kişiyi yaklaşık 10 milyon lira dolandırdığı belirlendi. Bu çete de polis ekipleri tarafından çökertildi.
CANDAN KARDEŞLERİ REKLAM YÜZÜ OLARAK KULLANDI
Polis, soruşturma kapsamında dün sosyal medya fenomenleri Gül Nihal Candan (Çiçek) ve (Alisya) Bahar Candan’ı gözaltına aldı. Çete liderlerinden Onur Apaydın’ın, tuzağa düşürmek istediği şikayetçileri lüks restoranlara davet ederek yemek yedirdiği, bu arada satacağı araçların tanıtımını yaptığı belirlendi. Apaydan’ın bu tanıtımlarda reklam yüzü ve konu modeli olarak arkadaşları Bahar Candan ve Nihal Candan’ı kullandığı belirlendi.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ VE MİNİMUM KAYITLAR
Nihal Candan’ın 3, Bahar Candan’ın ise 2 polis kaydı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri, Nihal Candan’ın adını Gülnihal olarak değiştirdiğini belirledi. Onur Apaydın’ın daha sonra Candan kardeşler aracılığıyla dolandırıcılıktan elde ettiği parayı akladığı iddia edildi. Soruşturma kapsamında Hacı İsrafil Sağlam da Kars’ta gözaltına alındı.
GÖRÜŞ AÇIKLANDI
ÖNCE GÜVEN, SONRA SAHTECİLİK
PARALARI ÇALIP KAYBETTİLER
KURBANLARI TEHDİT EDEREK GÖZALTINA ALDILAR
Görüşte mağdur olan tüm vatandaşların ifadelerine yer verilirken, örgütün lideri Eren Koç’un Vergi Dairesi, Gümrük İdaresi, Gelirler İdaresi müdürü, amir, müdür Veysel veya Aydın Beyefendi olarak tanıtıldığı kaydedildi. . Cumhuriyet Savcısı, örgütün dolandırıcılık sistemini “Suç ve terör örgütlerine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında devletin el koyduğu araçların Veysel başkanlığındaki birim tarafından uygun fiyata imha edildiği belirtiliyor. Araç listesi” Mağdura WhatsApp uygulaması üzerinden gönderiliyor. Mağdura listedeki piyasa fiyatının ortalama yüzde 25 altında fiyat teklif ediliyor.” “Satış fiyatı yazılan araçlardan dilediği aracın Veysel/Aydın kod adlı kişiyle bireysel bağlantılar yapılarak temin edilebileceği, bunun için de bu aracıya ait araç fiyatı ve hizmet bedelinin ödenmesi gerektiği açıklandı. Önce şirket hesabına yatırılacak, daha sonra aracı alabilecek.”
Görüşte, mağdurların daha sonra beklemeye başladıkları da belirtilerek, “Belirtilen süre sonunda araç teslim edilmeyince örgüt mensupları öldürüldü.” haberler Mağdur bunu alamayınca dolandırıldığını anlar. “Proje sonlandırıldıktan sonra gerekirse ağ üyeleriyle iletişime geçerek haklarını aramaya çalışan mağdurlar, Onur Apaydın ve ekibi tarafından tehdit ediliyor ve korkutuluyor.”
İŞTE ÖRGÜT BAŞKANINA İSTENEN CEZA
Görüşte, Eren Koç’un ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’ suçundan 400 yıldan 1.328 yıla kadar hapis ve 66 adet ‘ağır nitelikli dolandırıcılık’ suçundan cezalandırılması istendi. Sanık Onur Apaydın’ın ‘suç örgütüne üye olmak’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenirken, bunun ötesinde kesin ve inandırıcı deliller bulunmadığından bu hatadan beraat etmesi istendi. Dolandırıcılık suçlarına katıldığına dair herhangi bir şüphe yok. Görüşte, diğer sanıkların ise değişen miktarlarda hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.
Sanıklar ve avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Eren Koç’un tutukluluk halinin ve bazı sanıklar hakkında alınan adli tedbirlerin devamına karar verdi. Eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşma ertelendi.
Mağdurlardan bazılarının avukatı Burak Temizer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mağdurlara çeşitli kanallardan ulaşıldıktan sonra, icra dairelerinin el koyduğu veya devletin el koyduğu araçlar arasından kendilerine ucuz araba sözü veriliyor, ardından da mağdurlara ceza kesiliyor. Süreç içerisinde yapılan müzakereler, mağdurların güvenini kazanarak ‘fırsat’ algısını güçlendirmek ve ayrıca yeni mağdurları sisteme kazandırmak amacıyla lüks restoranlarda bazı ünlü yüzlerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Milyonlarca liralık yağma, Türkiye’nin hemen her ilinde mağdurlarla birlikte. ‘Gizli kasa’ oldukları da iddia edilen bu ünlü kişilerin de hoş bir durum yaşaması ne tesadüf. “Bence bu kasanın sahibi olmaları dikkat çekici.” salonu” dedi.
İDDİADAN