Haber

Bingöl nerede, hangi bölgede? Bingöl’ün ilçeleri nelerdir?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen şiddetli depremlerin ardından aynı bölgede çok sayıda artçı deprem meydana gelmeye devam ediyor. Bingöl Bu sabah saatlerinde de bir sarsıntı meydana geldi. Daha sonra Bingöl ilinin neresi olduğu merak edildi. Peki Bingöl nerede, hangi bölgede? Bingöl’ün ilçeleri nelerdir? Detaylar burada…

BİNGÖL HANGİ BÖLGEDEDİR?

Bingöl, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Bingöl il olarak varlığını sürdürmekte ve il merkezi olarak geçmektedir. Bu il batıda Elazığ ili ile çevrilidir. Doğu Anadolu bölgesi de çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Bingöl ili bu kesimlerin ortasında, Yukarı Fırat’ta yer almaktadır.

BİNGÖL HARİTADA NEREDE?

Bingöl ilinin Türkiye haritasında ülkenin doğusunda yer aldığı açıkça görülmektedir. Haritada bu ilin sağında Muş, solunda Tunceli ve Elazığ var. Üst kısımda Erzurum, alt kısımda ise Diyarbakır yer almaktadır.

Bingöl, Bingöl ilinin merkezi olan ildir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde doğuda Solhan, güneyde Genç, kuzeyde Adaklı, kuzeydoğuda Karlıova, kuzeybatıda Kiğı ve batıda Elazığ ili ile çevrilidir.

Bingöl merkez ilçe nüfusu 2021 istatistiklerine göre 168.953 kişidir.

etimoloji

Bingöl’ün bilinen en eski adı Cebel-cur olup, Cebel dağ, Cur ise akan anlamına gelmektedir. Bu ismin zamanla Çapakçur adıyla telaffuz edildiği düşünülmektedir. Çapakçur adı aynı zamanda akan temiz su anlamına da gelmektedir. Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu ismin Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından verildiğini belirtmektedir. Gezi kitabında; Büyük İskender’in vücudundaki dayanılmaz ağrılar için ‘Ab-ı Hayat’ suyu aramaya başladığını ve sonunda kaynağın kendisi olmasa da buradan beslenen bir kaynaktan içerek ağrılarından kurtulduğunu anlatır. İskender bu suya Makdi dilinde cennetin suyu anlamına gelen ‘Çapakçur’ adını vermiş ve kendi adına bir kale yapılarak Çapakçur adının verilmesini istemiştir.

Bazı kaynaklarda ise “Mingol” yani “göller bölgesi” olarak geçmektedir. Mingöl’ün adı zamanla halk tarafından Bingöl şeklinde söylenmiş ve bin göl anlamına geldiği iddia edilmiştir. Vizon Köl, Orta Asya’da Bingöl ismine benzer şekilde kullanılmaktadır. Bingöl için kullanılan bir diğer isim ise Çevlik, Çorlik veya Çolik’tir. Bingöl’ün yerleşim alanı, Çapakçur kalesi ve çevresi sarp kayalıklar üzerine kurulduğu için yerleşime elverişli olmadığı için dere yatağında Çorlik’e nakledilmiştir. Çevlik veya Çolik, bağ ve bahçe anlamına gelir ve bu isimler günümüzde de halk tarafından kullanılmaktadır. 1944 yılına kadar resmi olarak Çapakçur ismi kullanılmıştır. Danıştay Yürütme Konseyi tarafından 13.12.1944 tarihinde incelendikten sonra 10.9.1944 tarih ve 2490/1783 sayılı İkinci Daire ile 28.8.1944 tarih ve 44.148.143 sayılı Genel Kurul’un görüşleri; Adı geçen ilin merkezi olan Çapakçur’un adının “Bingöl” olarak değiştirilmesi 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 9’uncu maddesinde kabul edildi.

TARİH

Eski adı Çapakçur olan Bingöl’ün antik çağda Urartuların sonunda olduğu biliniyor. Tarihi Urartu Yolu da şehrin içinden geçmektedir. Şehir daha sonra sırasıyla Asurlular, Persler ve Büyük İskender’in egemenliğine girmiştir.

651 yılında Halife Osman zamanında İslam orduları hakimiyetine girdi. Bu hakimiyet Bizans ile Müslümanlar arasında sık sık el değiştirmiştir. Malazgirt Zaferi ile Çapakçur, Büyük Selçuklu Devleti’nin egemenliğine girmiştir. Eyyubiler, Celaleddin Harzemşahlar, Timur Safevilerin egemenliğine geçti. 9. Osmanlı Padişahı I. Selim döneminde Çapakçur, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Hayati Mutfak; 19. yüzyılın sonunda Çapakçur’un 450 haneli, 8 dükkânlı, 1 fırınlı, etrafı bağ ve bahçelerle çevrili, 1075 kişilik nüfuslu küçük bir yerleşim yeri olduğunu, şayak adı verilen dokumaların üretilip çevredekilere gönderildiğini belirtir. alanlar.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915-1917 yıllarında Ruslara karşı Çapakçur Savaşları’na sahne olan şehir, 1924 yılında vilayet haline getirilirken, Genç sancağı da vilayet haline getirilerek buraya ilçe merkezi olarak bağlandı. Çapakçur. Daha sonra 1927 yılında Genç vilayeti kaldırılınca Çapakçur, Elazığ’ın ilçe merkezi olmuştur. 4 Ocak 1936’da Bingöl’ün merkezi olmuştur.

COĞRAFYA

Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Fırat’ta yer almaktadır. Bingöl İl Merkezi, Denizden 1151 m. Çapakçur Ovası’nın kuzeybatı köşesinde Murat Nehri ile birleşen Göynük Çayı’nın bir koluna hakim olan ovada, Genç ilçesi civarında bir yükseklikte kurulmuştur. İran transit yolu üzerinde yer alan Bingöl, önceleri burada vadi içinde yer alırken, 1950’li yıllardan sonra şehrin hızlı gelişimi sonucu buraya hakim olan ovaya taşınmıştır. İl merkezi de Diyarbakır-Bingöl-Erzurum karayolu güzergâhı üzerinde yer almaktadır. Bingöl ili yüzölçümünün yüzde 22,82’si merkez ilçeye ait.

DEPREM

22 Mayıs 1971’de merkezi Bingöl merkezine 10 km uzaklıkta olan Göynüksuyu Vadisi ile Çapukçur Ovası’nın kesiştiği noktada 6,8 Ms büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı. 1 Mayıs 2003, yerel saatle 03:27’de (00:27 UTC), merkezi Bingöl’de, Türkiye’nin doğusunu etkileyen 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Etkilenen bölgede en az 176 kişi öldü ve 625 bina çöktü veya ciddi şekilde hasar gördü. 8 Mart 2010’da, merkezi Bingöl’ün 45 km (28 mil) batısındaki Elazığ ilinin Karakoçan ilçesinde olmak üzere 5,9 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu